Menu dokumentacji

Jak użytkownicy logują się do aplikacji

Na tej stronie

W każdej wygenerowanej aplikacji użytkownicy logują się za pomocą adresu e-mail i sześciocyfrowego kodu. Nie trzeba ustawiać ani resetować hasła. Przy pierwszym logowaniu z danego adresu powstaje konto, więc aplikacja nie ma osobnego etapu rejestracji.

  1. Otwórz adres Preview lub Production aplikacji w prywatnym oknie przeglądarki.
  2. Przejdź do części aplikacji, która wymaga konta. Niezalogowany odwiedzający zobaczy komunikat „Zaloguj się, aby kontynuować” i przycisk Zaloguj się / Zarejestruj się (Sign in / Sign up).
  3. Wybierz ten przycisk, wpisz adres e-mail i wybierz Wyślij kod (Send Code).
  4. Wpisz sześciocyfrowy kod w polu Kod weryfikacyjny (Verification Code) i wybierz Zweryfikuj (Verify). Po weryfikacji wrócisz do aplikacji z aktywną sesją.
  5. Jeśli zalogowana osoba otworzy obszar, do którego nie ma uprawnień, zamiast treści aplikacja pokaże widok odmowy dostępu. Zaproponuj użycie innego konta lub nadaj uprawnienie.

Strona logowania nigdy nie prosi o hasło. Dla każdego adresu można poprosić o nowy kod raz na minutę.

Testowanie logowania

Otwórz prywatne okno przeglądarki i użyj adresu e-mail, pod którym możesz odbierać wiadomości, aby zobaczyć to samo co rzeczywisty użytkownik. Adresy kończące się na .test są zarezerwowane do testów automatycznych. Nigdy nie wysyła się na nie wiadomości e-mail; zamiast tego kod trafia do dziennika usługi logowania, do którego klienci nie mają dostępu. Nie używaj takich adresów do ręcznych testów.

Preview i Production mają oddzielnych użytkowników. Osoba, która zalogowała się do Preview, jest w Production osobnym użytkownikiem z własnymi uprawnieniami. Zobacz Wybór użytkowników Preview lub Production.

Logowanie w wersji produkcyjnej kopii aplikacji hostowanej na własnej infrastrukturze opisano w sekcji Konfiguracja logowania w wersji produkcyjnej. Wróć do przeglądu sekcji.

Przykład aplikacji

Kategoria: Zarządzanie projektami i zadaniami. Przykład: Task Grove, tablica zadań dla małego zespołu. Nowy członek zespołu otwiera Task Grove, otrzymuje kod na służbowy adres e-mail i po jednej weryfikacji trafia na tablicę zadań.